Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών» εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας, χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με σκοπό να παρασκευάσει τρόφιμα υγιεινά και ασφαλή, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της εθνικής και κοινοτικής Νομοθεσίας. Απασχολείται στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών. Παραλαμβάνει, αποθηκεύει, χειρίζεται, επεξεργάζεται, μεταφέρει και ελέγχει Α’ ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα διατροφής, χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με τις οδηγίες εργασίας των προϊσταμένων του

Μπορεί να εργαστεί ως :

  • Χειριστής σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων
  • Σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων (βοηθοί αναλυτές)
  • Σε ειδικευμένες θέσεις πωλητού χονδρικής πώλησης τροφίμων (dealer)
  • Σε ειδικευμένες θέσεις χειριστού πωλήσεων τροφίμων λιανικής
  • Σε ειδικευμένες θέσεις αποθηκαρίου τροφίμων
  • Σε εργαστήρια παρασκευής τροφίμων

Τα επαγγελματικά του καθήκοντα συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Επεξεργασία και μεταποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής
  • Αξιολόγηση – εξέταση της ποιότητας των Α’ υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
  • Διαχείριση της λειτουργίας της παραγωγής από το control-room
  • Αποθήκευση και διαχείριση των Α’ υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
  • Εκπαίδευση του νέου προσωπικού και ενημέρωση των επισκεπτών
  • Καθαρισμός και εξυγίανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα ειδικότητας ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ είναι τα ακόλουθα:

• Ικανότητα προγραμματισμού και οργάνωσης ενός διαιτολογικού χώρου ή χώρου μαζικής εστίασης.
• Εκτέλεση με ακρίβεια τεχνικών παρασκευής τροφίμων.
• Εκτέλεση με ακρίβεια τεχνικών επικοινωνίας με τον πελάτη.
• Εκτέλεση παρασκευής και διανομής φαγητών σε νοσοκομεία, ώστε το φαγητό των ασθενών να παρασκευάζεται σύμφωνα με το συνταγμένο διαιτολόγιο.
• Ικανότητα συγκέντρωσης βασικών ανθρωπομετρικών δεδομένων.
• Ικανότητα συγκέντρωσης βασικών δεδομένων διατροφικής αξιολόγησης.
• Ικανότητα αναγνώρισης βασικών τεχνικών σύνταξης διαιτολογίου.

Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Ειδικά θέματα φυσικής

Γενική χημεία

Αρχές διατροφής Ι

Μοριακή βιολογία & Γενετική

Ανατομία

Φυσιολογία

Αναλυτική χημεία

Νοσολογία

Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα

Β ΕΞΑΜΗΝΟ

B ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρχές διατροφής ΙΙ

Μικροβιολογία

Χημεία τροφίμων

Βιοστατιστική

Βιοχημεία

Ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία

Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ

Τεχνικές παρασκευής διατροφής Ι

Βιοτεχνολογία

Νομοθεσία & Δεοντολογία

Θεραπευτική διαιτολογία

Παχυσαρκία και μεταβολισμός

Έλεγχος και καταλληλότητα τροφίμων

Ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή υγιών ατόμων

Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα

Δ ΕΞΑΜΗΝΟ

Δ ΕΞΑΜΗΝΟ

Τεχνικές παρασκευής διατροφής ΙΙ

Διατροφή υγιών ατόμων

Ψυχολογία

Διατροφή

Αθλητισμός και διατροφή

Φαρμακολογία

Οργάνωση και διοίκηση διαιτολογικών χώρων

Κλινική παθολογία