ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

1. Δεν έχω ΑΜΚΑ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Θα πρέπει να φροντίσετε να αποκτήσετε ΑΜΚΑ, με σχετική αίτησή σας στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Εάν δεν γνωρίζετε αν έχετε ΑΜΚΑ, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: http://www.amka.gr/AMKAGR

2. Το όνομά μου αναγράφεται στην ταυτότητα/διαβατήριό μου διαφορετικά από ότι φαίνεται αυτόματα συμπληρωμένο στην αίτηση. Πώς θα το γράψω σωστά στην αίτησή μου;

Εφόσον δεν προλαβαίνετε μέσω ΚΕΠ να ενημερώσετε σωστά τα ατομικά σας στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ, προτείνουμε να προχωρήσετε με την αίτησή σας κανονικά με βάση τα στοιχεία που σας επιστρέφει αυτόματα το σύστημα. Αν είστε επιτυχών/επιτυχούσα, μπορείτε κατά την οριστικοποίηση της εγγραφής σας στο ΔΙΕΚ επιτυχίας σας να διορθώσετε τα ατομικά σας στοιχεία, ώστε αυτά να φαίνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στη ταυτότητα/διαβατήριό σας.

3. Είμαι απόφοιτος Γυμνασίου ή ΣΔΕ ή ΤΕΣ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Πρέπει με βάση το Νόμο 4186/2013 (παράγραφος 7) να είστε απόφοιτος Β/βάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης (απόφοιτοι Λυκείου, κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ή ισότιμου τίτλου).

4. Έχω πτυχίο ή φοιτώ σε τμήμα Γ’/βάθμιας εκπαίδευσης. Μπορώ να παρακολουθήσω τμήματα ΙΕΚ;

Ναι. Μέσα από το σύστημα μπορείτε να κάνετε αίτηση για φοίτηση σε ειδικότητες Α’ εξαμήνου. Θα συμμετέχετε όμως στη διαδικασία επιλογής με το Απολυτήριο Λυκείου σας. Δεν μπορείτε να κάνετε χρήση τίτλου υψηλότερου επιπέδου για την εισαγωγή σας σε ΔΙΕΚ.

5. Είμαι αλλοδαπός υπήκοος. Χρειάζομαι πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την εγγραφή μου;

Όχι. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, οπότε και να το συνυπολογίσετε για την πορεία της κατάρτισής σας.

6. Έχω τελειώσει το σχολείο σε χώρα του εξωτερικού. Τι θα συμπληρώσω ως βαθμό τίτλου αποφοίτησης;

Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στη πλησιέστερη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε ο τίτλος σπουδών σας να ισοτιμηθεί με το Ελληνικό Απολυτήριο Λυκείου και να αποδοθεί βαθμολογία στην εικοσαβάθμια κλίμακα.

7. Πώς μοριοδοτείται η αίτησή μου; Υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια που μοριοδοτούνται για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΔΙΕΚ;

Μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε τα κριτήρια της μοριοδότησης των υποψηφίων για τα Δημόσια ΙΕΚ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Παραθέτουμε το σχετικό άρθρο από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 22955

«….5. Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα.

β) Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία, σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί να καταρτιστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ως εξής:

I. Για προϋπηρεσία τριών (3) μηνών δύο (2) μόρια.

II. Για προϋπηρεσία έξι (6) μηνών τρία (3) μόρια.

III. Για προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών τέσσερα (4) μόρια.

IV. Για προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών έξι (6) μόρια.

γ) Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως:
I. Για διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης δέκα (10) μόρια.
II. Για διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης επτά (7) μόρια.
III. Για διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης πέντε (5) μόρια.
IV. Για διάστημα άνω των τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης δύο (2) μόρια.

δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου ή επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια.

ε) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου, τρία (3) μόρια.

ζ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια.

η) Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων, σύμφωνα με απόφαση των Δ.Δ.Β.Μ. και με βάση τα οριζόμενα στην Υ.Α. Δ/13074/7.6.00 (ΦΕΚ 780/23−6−2000), όπως εκάστοτε ισχύει….»

8. Πώς ορίζεται η τριτεκνία;

Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006):

α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους

β) Τα τέκνα αυτών,

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

9.Πώς συμπληρώνεται το πεδίο εργασιακή εμπειρία;

Συμπληρώνεται μόνο αν έχετε εργαστεί στο αντικείμενο κάποιας από τις ειδικότητες προτίμησής σας και μπορείτε να αποδείξετε το διάστημα που δηλώνετε με βεβαίωση προϋπηρεσίας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.

10. Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για την ηλεκτρονική μου αίτηση;

Για την ηλεκτρονική σας αίτηση δεν χρειάζεστε δικαιολογητικά. Χρειάζεστε μόνο τον ΑΜΚΑ σας, τον ΑΔΤ ή τον Αριθμό Διαβατηρίου σας, καθώς και το βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου σας ή ισότιμου τίτλου σπουδών. Δικαιολογητικά θα προσκομίσετε κατά την εγγραφή σας, εφόσον θα είστε επιτυχών/ούσα στο ΙΕΚ της  επιλογής σας.

11. Πόσα είναι τα δίδακτρα στα ΔΙΕΚ και πότε καταβάλλονται;

Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται δωρεάν σύμφωνα με το Ν. 4186/2013.

12.Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα ΔΙΕΚ;

Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας   η φοίτηση διαρκεί πέντε εξάμηνα: τέσσερα εξάμηνα μαθημάτων και υποχρεωτική πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξάμηνου.

13. Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ από απόσταση;

Όχι. Αυτό δεν είναι μέχρι στιγμής δυνατό. Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία στην κατάρτιση.  

14. Εργάζομαι και το πρωί δεν μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα. Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ;

Μπορείτε, καθώς η φοίτηση στα περισσότερα Δημόσια ΙΕΚ γίνεται το απόγευμα. Στο Δ.ΙΕΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ η κατάρτιση γίνεται από τις 2:00μ.μ. μέχρι τις 6:00μ.μ.

15. Τι ισχύει με το όριο απουσιών;

1. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα.

2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση σε κάθε μάθημα στο οποίο ο καταρτιζόμενος σημείωσε αριθμό ωριαίων απουσιών μικρότερο ή ίσο του δεκαπέντε 15% του συνόλου των προβλεπομένων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, στρογγυλοποιούμενο στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από απόφαση της Διοίκησης του ΙΕΚ, το προαναφερθέν όριο μπορεί να αυξάνεται κατά 5% ανά μάθημα, αλλά σε καμία περίπτωση το σύνολο των απουσιών όλων των μαθημάτων στο εξάμηνο κατάρτισης, δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι 20% του συνόλου των προβλεπομένων ωρών κατάρτισης.

4. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής.

5. Ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των καταρτιζομένων γίνεται μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου και πριν από τις τελικές εξετάσεις. Η Διοίκηση του ΙΕΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του χαρακτηρισμού της φοίτησης στους καταρτιζόμενους την επομένη της λήξης της διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου, με σκοπό να συμμετέχουν όσοι δικαιούνται στις τελικές εξετάσεις.

6. Εάν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, κάποιος καταρτιζόμενος συμπληρώσει ανά μάθημα αριθμό απουσιών μεγαλύτερο όσων προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, η Διοίκηση του ΙΕΚ με απόφαση του Διευθυντή διακόπτει πάραυτα τη φοίτησή του. Σε περίπτωση καταρτιζόμενου υπόχρεου στρατιωτικής θητείας, ενημερώνεται το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.

7.Ο καταρτιζόμενος δεν έχει δικαίωμα προσέλευσης στις τελικές εξετάσεις του εξαμήνου κατάρτισης των μαθημάτων στα οποία η φοίτησή του χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκής. Τα μαθήματα αυτά υποχρεούται να παρακολουθήσει εκ νέου, χωρίς δικαίωμα εγγραφής του στο επόμενο εξάμηνο.

8. Καταρτιζόμενος στο αρχικό εξάμηνο κατάρτισης του οποίου η φοίτηση σε όλα τα μαθήματα χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, υποχρεούται, προκειμένου να επανεγγραφεί, να επανεπιλεγεί με τις διαδικασίες του παρόντος κανονισμού.

16. Στην περιοχή μου ξέρω ότι υπάρχει ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ή άλλου φορέα. Μπορώ να κάνω αίτηση και εκεί;

Ναι, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα αίτηση για άλλη δομή, πρέπει όμως να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο φορέα. Το παρόν σύστημα αφορά μόνο αιτήσεις για τμήματα Α’ Εξαμήνου στα Δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας.

17. Δεν πρόλαβα να κάνω ηλεκτρονική αίτηση. Μπορώ να συμμετέχω στη διαδικασία επιλογής;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε τη δημιουργία τμημάτων και  εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις , μετά τις εγγραφές όλων των επιτυχόντων, να επικοινωνήσετε μαζί μας.

18. Ποια είναι η διαδικασία μετά την υποβολή της αίτησης μου και το «κλείδωμα» του συστήματος;

Μετά το «κλείδωμα» του συστήματος κατά τη λήξη της προθεσμίας, οι αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των τμημάτων που θα αποφασισθεί να λειτουργήσουν ανά ΙΕΚ και ειδικότητα.

19. Πώς θα μάθω αν είμαι επιτυχών/ούσα;

Στην ιστοσελίδα υποβολής αιτήσεων  θα βγει ανακοίνωση όταν είναι έτοιμα τα αποτελέσματα. Για να μάθει κάποιος αιτών/ούσα το αποτέλεσμα της αίτησής του, θα πρέπει να κάνει Είσοδο στο σύστημα, με το ίδιο email με το οποίο υπέβαλε αίτηση. Όταν κάνει είσοδο, το σύστημα θα του εμφανίσει το αποτέλεσμα. Αν είναι επιτυχών/ούσα, θα πρέπει να προσέλθει για έλεγχο των δικαιολογητικών και ΕΓΓΡΑΦΗ μέσα στην προθεσμία που θα ανακοινωθεί.

Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει ΝΕΑ επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που τυχόν έχουν προκύψει (επιτυχόντες που δεν προσήλθαν για εγγραφή, επιτυχόντες με ελλιπή δικαιολογητικά κλπ). Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.

Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει ΝΕΑ ανακοίνωση και με τον ίδιο τρόπο, όπως στην πρώτη φάση, θα μπορεί να δει το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης».

Οι ΝΕΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ καλούνται για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.